Borrgårdens historia

Borr; det finns olika uppfattningar om ordets ursprung. En uppfattning är att borr kommer av born i betydelsen bära medan en annan uppfattning är att borr kommer från bårn som betyder skogsmo. Bårn har sedan blivit bor som senare blev borr i gamla handlingar.

1800 talet

Trävaruhandlaren eller Patron Karl Petter Sundvalsson som han också kallades, ägde stora delar av området Borr. Sundvalsson började bygga Borrgården 1859 och han anlitade dalkarlar som timmermän och byggnadsarbetare.

I slutet av 1800 talet köpte trävaruhandlare Nilsson – Igglund Borrgården. Han var gift med Kerstin Persdotter och de fick sju barn.

1900 talet

1918 ärvde sonen Nils Igglund gården. Borrgården var då ett stort jordbruk med många anställda. Förutom huvudbyggnaden fanns redan då Annexet men endast i ett plan. Det var bostad för flera av dem som arbetade på gården. I huset nära vägen bodde kusken. Nils gjorde Borrgården till centrum för de välbeställda i Ljusdal och här hölls många fester och baler vid födelsedagar och andra högtider. I den nuvarande matsalen, dåvarande musikrummet, stod flygeln stod då mitt på golvet. I taket finns fyra medaljonger med porträtt av musikens mästare. Det är troligen Frans List, Beethoven, Wagner och Schubert. Matsalen fanns då i det ”blå rummet”. Nils sålde av en stor del av jordbruket men behöll Borrgården i familjens ägo fram till 1946.

Elna Gabrielsson köpte då Borrgården och drev under några år husen som pensionat och hotell. 1949 brann Annexet, vilket naturligtvis var en katastrof då alla varor fanns i byggnaden inför en fullbokad midsommarhelg. Annexet byggdes upp igen men då i två plan.

Försäkringskassestiftelsen Gävle-Dala konvalecentvård övertog gården i slutet på 1960 talet.

1981 blev Borrgården Gävleborgs läns landstings första konvalecenthem och landstinget var huvudman fram till 1995 då verksamheten lades ner. Huset moderniserades och handikappanpassades under dessa år. Många känner till Borrgården då de haft någon släkting eller bekant som vistas på Borr som konvalescent.

Ljusdals kommun tog över Borrgården med möbler 1995 för en symbolisk krona. Under de åren kommunen var ägare fanns här datautbildningar och olika verksamheter med kontor och mötes/konferenslokaler.

2000 talet

Syskonen Jan, Maud, Åsa och Eva Halvarsson med familjer samt Mauds dotter Catrin Harrysson-Smith köpte gården 2003. Borrgården är nu ett vandrarhem med plats för bröllop, konferenser och kurser.

De nästan 20 år som gått har bestått av många roliga fester och arrangemang men också av många renoveringar, stora som små. Badrum och rum renoveras allt eftersom tid, resurser och lust finns. Vi har bytt ut oljan mot förnybar energi som jordvärme med komplettering av solenergi och värmeväxlare.

År 2021 togs Borrgården över av syskonen och tidigare ägaren Catrin och Tomas Harrysson och vandrarhemmet fortsätter därmed drivas inom samma familj.

En gren av familjen Igglund ägde fastigheten på höger sida av infarten ända fram till 2013 då Maud Halvarsson köpte huset.

Vi på Borrgården önskar Er en trevlig vistelse här oavsett om Ni stannar en kort eller lång stund.

/Åsa, Eva, Maud, Jan & Catrin